Королі від Меровінгів до Бурбонів

У Салоні мистецтв Вінницького обласного художнього музею експонуються мініатюрні портрети кінця XVIII століття пензля невстановленого автора — вісім чоловічих і чотирнадцять жіночих портретів — родинна галерея королев і королів середньовічної Франції (V-XVII століть). Портрет Генріха ІІІ Валуа написаний на тонкій пластинці зі слонової кістки олійними фарбами, решта зображень поєднані розміром, а також матеріалом і технікою виконання — олійними фарбами по шовку.

В експозиції представлені портрети королів, що належать до трьох династій: Меровінгів, Капетингів, Валуа. Кожен із монархів, зображених на портретах, залишив значний слід в історії Франції, з ім’ям кожного з них пов’язані важливі для країни події.

Для нас, українців, особливо цікавим є те, що серед наявних у збірці королів, зображені Філіпп І (ХІ-ХІІ ст.ст.) та Людовік VI (ХІІ ст.) — онук і правнук київського князя Ярослава Мудрого (ХІ ст.).

Дослідження останніх років дали можливість встановити, що чотирнадцять жіночих портретів представляють королев з усіх п’ятьох французьких королівських династій — від Меровінгів до Бурбонів, і цей факт підтверджує наше припущення, що у Вінницькому обласному художньому музеї зберігається лише частина в минулому великої збірки портретної мініатюри, яка представляла всіх королів і королев усіх династій Франції.

За однією з версій, до музею ця загадкова колекція мініатюр могла потрапити з палацу магнатів Потоцьких, які з 1792 по 1819 роки приймали в Тульчині 18 представників дому Бурбонів.