Пейзажі рідної землі

4 травня 2023 року о 14:00 Вінницький обласний художній музей презентує персональну виставку живопису члена Національної спілки художників України Ярослава Леонця «».

Про свою творчість художник каже: «Я реалізую себе у різних видах мистецтва. Займаюся живописом, графікою та скульптурою. Багато експериментую, відшуковуючи нові способи передачі тієї реальності, в якій я живу, часто синтезуючи різні матеріали. У своїй творчості звертаюсь до буденних і соціальних тем. Мистецтво – це спосіб суб’єктивної комунікації з навколишнім світом. Я використовую різні образотворчі засоби, щоби виразити неповторні, чисті, щирі почуття».

У виставкових залах – 36 живописних полотен, створених митцем упродовж 2019-2023 років під час численних творчих мандрівок та всеукраїнських пленерів. У ряді архітектурних пейзажів митець відобразив знакові місця та види Києва, Кам’янця-Подільського, Маріуполя, Вінниці, Житомира, Седніва, Жмеринки. Їх гармонійно доповнюють сповнені спокою та затишку сільські краєвиди та марини.

Тонкі тональні відношення, піднесено-експресивний лад живопису, насичений колорит наповнюють зображення просторовою глибиною та поетичністю. Тяжіння до усталених форматів, горизонтальних планів, вагома матеріальність пластичного ліплення і здатність цієї конкретно-реалістичної форми наповнюватися внутрішнім рухом, безліччю психологічних відтінків притаманні творам Ярослава Леонця.

Ярослав Валерійович Леонець народився 1994 року в місті Хмельницький. Навчався в Харківському художньому училищі на графічному факультеті, пізніше в Харківській державній академії дизайну і мистецтв на факультеті «Образотворче мистецтво». Закінчив магістратуру Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (Київ). Активний учасник багатьох обласних, всеукраїнських і міжнародних виставок, художніх пленерів та арт резиденцій. Член Національної спілки художників України. Роботи знаходяться в приватних колекціях України, Великобританії, США, Китаю.

Художник із яскравою творчою індивідуальністю, Ярослав Леонець – романтик за характером обдаровання. Боротьба світла і тіні, бурі і спокою – ось лейтмотив його краєвидів. Навіть y самій енергійній, широкій, поривчастій манері письма наявне змагання живописця з плином часу, прагнення випередити його і зафіксувати швидкоминущі, перемінливі явища природи.

Живопис Ярослава Леонця – це демонстрація високої майстерності, тієї сили духу і теплоти живого почуття, які так необхідні і співзвучні нашому складному часові.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *