«Шевченко, Україна та українці» — виставка графіки, живопису, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва

10 березня 2023 року о 13:00 Вінницький обласний художній музей презентує«Шевченко, Україна та українці» з нагоди 209-ї річниці від дня народження видатного українського поета, художника, мислителя Тараса Григоровича Шевченка.

Багатогранна постать Тараса Шевченка завжди надихала митців різних видів та жанрів на твори, пов’язані з його іменем і творчістю, з його постаттю, як великого українського поета й пророка, духовного провідника нації. Значну роль серед них відіграють представлені роботи Василя Касіяна, Володимира Куткіна, Михайла Чорного, Олексія Сидорова, Михайла Грицюка, Прокопа Колісника, Василя Слободянюка, Миколи Бондаря, Володимира Дороша, Івана Гонька та Михайла Пилявця.

Графічним творам притаманні стриманість, суворість у трактуванні образів, виваженість композиції, масштабність народних характерів. Гострота психологічного стану персонажів підкреслюється напруженими контрастами щільних темних плям з тонким і точним рисунком.

У живописних полотнах досягнуто надзвичайної виразності й ідейно-художньої цільності. Роботи вирізняються філософічністю, врівноваженістю, певною репрезентативністю, глибоким психологізмом, що надають образам вражаючої сили й переконливості.

Скульптурні твори приваблюють високою культурою виконання, ретельністю опрацювання, вишуканим пластичним звучанням, реалістичною передачею зовнішнього вигляду персонажів, простору, сюжету, гармонійним співвідношенням об’ємів та форм.

Вишукані, виконані з високою майстерністю роботи декоративно-ужиткового мистецтва багато декоровані стилізованими рослинними та геометричними різьбленими орнаментами, розписами. Старанно опрацьовані деталі виявляють природну красу матеріалу.

Геніальний син українського народу Тарас Шевченко – знакова постать вітчизняної історії та культури, яка відіграла величезну роль в пробудженні національної самосвідомості українського суспільства. Шевченко є одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *