У гончарстві мудрість народу

У науково-дослідному відділі Вінницького обласного художнього музею «Музей гончарного мистецтва імені О.Г.Луцишина» відбулось відкритгя першої персональної виставки гончарного тандему Валерія і Людмили Шпунарських «У гончарстві мудрість народу».

Валерій Володимирович Шпунарський народився 1976 року в м.Калинівка Вінницької області. Середню освіту здобув у місцевій школі, закінчив Гущинецьке вище професійне училище та Слов’янський педагогічний університет. У 2003 році у м. Слов’янську відкрив власний керамічний цех.

Гончарна справа захопила Валерія, коли він побачив гончаря зароботою. Бажання спробувати створити свій виріб було таким непереборним, що в 2009 році, повернувшись у рідну Калинівку, він самотужки робить гончарне коло і починає працювати.

В експозиції виставки майстрів представлено понад 50 предметів декоративно-вжиткової кераміки кухонного та столового призначення, які є зразками сучасного гончарства Вінниччини.

Роботи талановитого подружжя – це класичний приклад народної кераміки.

Валерій та Людмила — прекрасні інтерпретатори давніх традицій подільських гончарів, що доповнюють їх численними технічними прийомами декорування посуду.

Вони виявляють дивовижну винахідливістъ і відчуття декоративно-пластичних властивостей матеріалу. Саме це і допомогло їм досягти високої художньої якості виробів.

 358

384

376

366

400

407

421