«Скарби твої, Україно. Історія врятування»

25 березня у Вінницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки з приватного зібрання мецената, колекціонера, народного художника України Володимира Козюка «Скарби твої, Україно. Історія врятування».

У експозиції представлено 250 зразків народного іконопису кінця  XVIII – початку ХХ ст., що  є цілісною системою образних, декоративних та стильових особливостей власне подільських ікон. Виставка унікальна за кількістю зібрання, яке саме в своїй єдності має потужний сакральний вплив та енергетичну силу духу кожного автора та кожної ікони зокрема.

У зв’язку з подачею заявки до офіційної “Книги рекордів України” на встановлення 9-ти рекордів України, у рамках проведення виставки народних ікон Поділля із колекції Володимира Козюка відбулася офіційна реєстрація рекордного досягнення в категорії «Колекції» − найбільшого в Україні  зібрання подільських ікон на полотні  у кількості 250 одиниць; найбільшої приватної колекції світлин у кількості 200 одиниць, надрукованих  до 1924 року, із зображенням людей у вишиванках; найбільшої приватної колекції дореволюційних (1917р.) листівок із зображенням людей, представників різних соціальних верств, та видів України. Загальна кількість листівок – 850; найбільшої приватної колекції фотографій та листівок із зображенням хат під стріхою, видрукуваних або сфотографованих до 1936 року. Загальна кількість експонатів − 250.

У категорії «Науково-пошукова робота» − реєстрація найбільшого приватного архіву, що нараховує  200 одиниць, із зображенням хат під стріхою, які були знайдені та сфотографовані В. Козюком у Вінницькій області; найбільшого приватного архіву світлин (65 одиниць) хат під стріхою, у яких на період фіксації ще проживали люди.

У категорії «Фотографія» − реєстрація найбільшого архіву (700 одиниць) світлин – портретів людей у вишитих сорочках; найбільшого архіву світлин із фотосесій людей у національному одязі (200 одиниць).

У категорії «Благодійність» було здійснено акт передачі найбільшої кількості експонатів, 1500 одиниць, із приватної колекції до музеїв України.

На виставку запрошені керівники області та міста, представники «Книги рекордів України», заслужений реставратор України Борис Іванів, який здійснював реставрацію ікон із колекції В. Козюка, та інші.

[flgallery id=49 /]