Потоцькі повертаються в Тульчин

8 червня Вінницький обласний художній музей презентував виїзну тематичну виставку творів живопису і фоторепродукцій: «Портретна галерея родини Потоцьких. Подільська лінія: Христинопіль-Тульчин-Немирів» з фондового зібрання музею в рамках мистецького проекту «Потоцькі повертаються в Тульчин» та ІІ Міжнародного оперного фестивалю «OPERAFEST TULCHYN-2018».
Основу експозиції складають портрети представників однієї з найвідоміших і найвпливовіших королівських родин в історії Польщі та України – родини Потоцьких. Серед представлених – портрети першого власника і фундатора Тульчинського маєтку графа Станіслава Фелікса, його батьків: Франца Салезія та Анни Ельжбетти; дружин: Жозефіни та Софії; чотирьох дітей: Пелагеї, Станіслава, Єжи, Болеслава; онучок: Марії та Софії; створених всесвітньо відомими живописцями австрійської і польської шкіл: Йогана Лампі Старшого, Ежена Бертьє, Генріха Гольпейна, Валентина Еренса.

Органічним доповненням серії родинних портретів стануть твори європейських митців ХVІІ-ХІХ ст. «Вид Немирівського палацу», «Парк Софіївка», «Види парку в Лазенках», сюжети та стилістика яких яскраво відтворюють настроєву атмосферу тогочасної епохи.
Твори є унікальними експонатами постійнодіючої експозиції картинної галереї і фондової колекції Вінницького обласного художнього музею, яку відвідують українські та іноземні туристи, знавці, шанувальники мистецтва, історії.
Представлена на огляд учасників заходу колекція картин найактуальніше висвітлює історичний та культурологічний аспекти палацового комплексу, детальніше знайомлячи з його засновниками власниками і спадкоємцями.