«Подільська народна писанка: традиції та сучасність»

12 квітня о 14:00 Вінницький обласний художній музей спільно з Народним художником України презентує великодній виставковий проект — «Подільська народна писанка: традиції та сучасність» /образотворче та декоративне мистецтво/.

Понад два тисячоліття віряни всього світу навесні відзначають одне з найбільших християнських свят – день воскресіння Ісуса Христа, Великдень, що  символізує перемогу життя над смертю. Від давніх давен і до нині щорічне пробудження природи на весні є земним уособленням невпинного відновлення, а відтак і вічності. Пов’язані з Великоднем українські народні традиції та обряди  закарбовані в артефактах минувшини – у піснях, переказах, вбранні, оберегах й становлять основу нашої історичної пам’яті.

Представлений виставковий проєкт в котре засвідчує невичерпну глибину народного мистецтва Поділля, скарбами котрої не перестають надихатися сучасні митці. Одне із чільних місць в обрядовій культурі українського народу належить писанці.

Основу експозиції складає перлина фондів музею – етнографічна колекція 19 автентичних зразків Подільської писанки та чотири аркуші із 80 акварельними замальовками, початку ХХ ст. Тематичним доповненням висвітленої колекції стали також твори корифеїв народного мистецтва: відомої писанкарки Марини Верхової, майстрів витинанки Валентини Васильєвої та Дмитра Власійчука, знаного скульптора й різьбляра Василя Слободянька. Сучасне візуальне осмислення  феномену української писанки  представлено символіко-алегоричними полотнами із тематичного циклу: «Український космос» виконаними у співавторстві Народним художником України Володимира Козюком та знаною художницею Олександрою Френдович.

Історія української писанки сягає ще дохристиянських часів, коли на півдні Східної Європи в Україні мешкали племена із землеробською основою культури, про що свідчить її знаковий код – орнамент. Писанка належить до перших іконографічних текстів, які фіксують давні уявлення про світобудову, бога, стихії. Тому, зберігаючи незмінними традиційні давні візерунки, ми збираємо й те, що не змогло дійти до нас через письмо – ні на папері, ні на дереві чи камені,- а дійшло натомість на крихкому яйці.

Орнамент української писанки загалом перегукується з орнаментом посуду трипільської культури, яка існувала на наших теренах у Х-ІІ тисячоліттях до Р.Х. Найдавніша ж знайдена та збережена українська писанка датована ІХ ст. після Р.Х.

Організатори щиро вітають громадськість із наближенням великодніх свят, висловлюють щиру вдячність захисникам України, які щодня наближаючи перемогу та мир.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *