Нитка, що пов’язує

У науково-дослідному відділі Вінниэцького обласного художнього музею «Музей гончарного мистецтва ім. О.Г. Луцишина» відбулось відкриття виставки «Нитка, що пов’язує», яка проходитиме в відбувається в рамках мистецької програми «Майстерня Ірини Савчук». Цей захід є продовженням широкомасштабного проекту «Музей гончарства відкриває нові імена».

На виставці представлено близько 30 студентських робіт. Вони відображають різні напрямки народного мистецтва, а також варіації їхнього сучасного потрактування. Особливе місце в експозиції займає подільська вишивка, рушники, виконані у традиційних техніках качалочка, штапівка, низинка.

В основі сюжетів композицій бїльшості виробів — світове дерево, дерево роду, на гілках якого розквітають стилізовані фантазійні квіти і примостилися барвисті птахи. У геометричні композиції сміливо вплітаються й антропоморфні фігури у національних строях.

Провідним символом виставки є невидима нитка, щo пов’язує минуле, суще і майбутне — це та традиція, яка передається від покоління до покоління. Без неї неможливий подальший розвій народного мистецтва, і роботи юних майстринь доводять, що цей зв’язок існує й сьогодні.

Усі представлені експонати виконані на заняттях у Вінницькому державному педагогічному університеті імені М. Коцюбинського під керівництвом та за активної участі викладача кафедри дисциплін художиьо-естетичного напрямку Ірини Савчук. Вона також захоплюється різними видами декоративно-ужиткового мистецтва, її авторські роботи знаходяться у приватних колекціях США, Канади, Болівії, Швейцарії, Польщі, Італії.

81

75

31

45

41

12

52

61

42

05