Етнокоди української ляльки-мотанки

У науково-дослідному відділі Вінницького обласного художнього музею «Музей гончарного мистецтва ім.О.Г. Луцишина» відкрилась персональна виставка вінницької майстрині Олени Золотарьової «Етнокоди української ляльки-мотанки».

На виставці представлено близько 100 виробів, виконаних в унікальних техніках, якими в Україні володіють усього кілька осіб. Серед них і Олена Золотарьова. Для їх створення використовуються природні матеріали: вовна, шовк, волокна, льон, бавовна.

Є в експозиції і особливі експоати. Це — ляльки-мотанки, виготовлені з конопляного домотканого полотна ХІХ- ХХ століть.

Кожна з лялькових композицій відображає певну сюжетну лінію: «Я маю крила», «Маківки», «Мандрівниця», що демонструють багатий внутрішній світ та філософське бачення автора.

Доповнять виставку понад 50 робіт у новій техніці екопринт фарбування тканин і паперу рослинами, при якому на виробі залишаються неповторні відбитки листя, трав і квітів. Техніка виникла в Австралії у кінці ХХ ст. і набирає все більшої популярності у світі.

Олена 3олотарьова є одним з першопрохідців у володінні такою методикою в Україні.

Мисткиня не зупиняється на досягнутому, відвідує семінари та конференції, експериментує з кольорами та матеріалами, а ії вироби користуються популярністю за кордоном.

У 2015 році твори Олени Золотарьової експонувалися у Львові в рамках презентації персональної виставки «Магія фарбування». Створена майстром колекція ляльок брала участь у проекті «Етнолялька» і викликала великий інтерес, оскільки відобразила особливості виготовлення традиційної іграшки на Поділлі.