Диптих «Битва з турками», Жак Куртуа /Бургіньйон/

«Битва з турками» (диптих) Жак Куртуа (Бургіньйон) ІІ пол. ХVІІ ст. полотно, олія

 

Диптих «Битва з турками» створений Жаком Куртуа /Бургіньйоном/ у техніці олійного живопису в ІІ пол. ХVІІ ст.

Жак Куртуа на прізвисько Бургіньйон (1621-1676)

– французький живописець і гравер, майстер батального жанру. Народився у містечку Сент-Іполіт в родині художника, у якого отримав перші уроки живопису. У 15-річному віці разом з сім’єю переїхав до Італії. Художню освіту здобував у Болоньї, Флоренції та Римі, згодом служив у війську. Наприкінці 1630-х років Жак Куртуа оселився у Римі і невдовзі отримав заступництво впливових римських родин. У цей час до нього прийшов великий успіх та європейське визнання. У віці 36 років художник вступив до ордену єзуїтів і впродовж наступних років виконав значну кількість творів на релігійні теми. Упродовж всього життя митець здійснив багато творчих мандрівок, відвідавши Мілан, Болонью, Сієну, Флоренцію, Венецію, Рим та Фрайбург.

У диптиху «Битва з турками» Бургіньйон з небувалим розмахом передає напружену подію. Картина складається з двох частин, проте завдяки ретельно продуманій композиції створюється враження їх цілісності. Сюжет батальної сцени розгортається на тлі величної ландшафтної панорами з лініями бастіонів та фортифікацій. Художник зумів бездоганно передати світло-повітряну атмосферу і досягти органічного зв’язку фігур із навколишнім

середовищем. На передньому плані з максимальною достовірністю передано всю напругу кровопролитної сутички двох ворожих армій. Вояки з обох сторін, озброївшись шаблями, мечами та списами, злившись в єдину масу, відчайдушно борються один із одним. Над їх головами майорять бойові знамена. Крізь хмари порохового диму видніються оборонні споруди. Центральна частина полотен встелена численними тілами убитих і поранених воїнів. На дальньому плані подано групи вояків та окремі сутички кавалерії. Для підсилення відчуття напруги та драматизму художник використав контрастні кольорові сполучення темно-коричневих, червоних, синіх та блакитних відтінків.

Один із найвідоміших художників XVII століття, реформатор батального жанру, Жак Куртуа змінив традиційні композиції, привнісши в них динаміку, реалізм персонажів, драматизм, напругу та справжню атмосферу битви.

«Жак Куртуа» Невстановлений автор полотно, олія