Федір Коновалюк. Мандрівки у просторі

З 10 жовтня у Вінницькому обласному художньому музеї презентується виставка «Федір Коновалюк. Мандрівки у просторі» з фондового зібрання, присвяченої початку роботи Всеукраїнського навчального тижня за темою «Експертиза творів образотворчого мистецтва».

Як значний сегмент творчості нашого земляка Федора Зотиковича Коновалюка /с. Калівка, нині Ягідне, МурованоКуриловецького району/, частина представленого зібрання із 138 творів була подарована музею вдовою художника Тамарою Мороз, згідно із заповітом автора.

Послідовник класиків українського пейзажу – С. Світославського, Г. Світлицького, С. Васильківського – Ф.З. Коновалюк посвоєму розвинув цю благодатну тему, створивши численні та різноманітні за своїм характером замальовки – миттєві, невловимі, колоритні. Не надаючи принципового значення місцю, часу або нерідко навіть змісту зображуваного, автор створює буквально живописну оду українській природі, підносячи її в ранг майже фетишу.  Це підкреслюється і яскраво вираженим емоційним строєм творів, що сповнені безмежного розмаїття й задушевної теплоти.

Як властиво усім українським класикам пейзажного жанру, Ф. З. Коновалюк, керуючись власною творчою інтуїцією, вкладає глобальний філософський підтекст у зображуване, мимоволі визначаючи тим самим місце своєї творчості в ряду високих національних еталонів.

Представлена в контексті навчань «Експертиза творів мистецтва», які влаштовуються Інститутом публічного управління та кадрової політики  Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, виставка, безумовно, викличе інтерес і з боку експертів, і широкої громадськості в цілому як високохудожнє явище в українській культурі.

 Наталія Безбах,  

завідувач науково-дослідного відділу зв’язків з громадськістю

 та розвитку музею, заслужений працівник культури України 

__»»__

21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 21

Контактний телефон. (0432) 56-28-73

email: Safferott@bigmir.net