«Україна — Польща. Взаємодія культур»

7 листопада Вінницький обласний художній музей та Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці презентували спільний мистецький проект «Україна – Польща. Взаємодія культур: ще один аргумент», який є частиною широкої взаємодії, котра стала традицією та фактором єднання наших народів.

Виставка має незвичну назву і до багатьох аспектів зв’язків додає ще один фактор – наявність у фондах Вінницького обласного художнього музею колекції творів графіки відомого польського художника Наполеона Орди, автора більше тисячі рисунків з натури, виданих у 8-и серіях альбому «Історичні види Польщі». Сьогодні ці твори, що зображають палаци та паркові місцини польської знаті, складають значне історичне та художнє надбання. Частина однієї з цих серій, створених гравером Алоїзом Мисеровичем за рисунками Наполеона Орди у майстерні Максиміліана Фаянса у Варшаві, складає основу виставки.

На виставці також експонуються три оригінальні твори невстановленого автора І чверті ХІХ століття: «Вид палацу Потоцьких у Тульчині», – зразок поліхромної графіки, який гармонійною композицією, колоритом, витонченою стилістичною манерою звернений до традицій неокласицизму; «Немирівський палац Потоцьких» та вид дендрарію «Софіївка», які продовжують тему, цікаву з точки зору історичної і художньої фіксації факту наявності на Вінниччині елітних осередків європейського масштабу.

На виставці представлена низка графічних портретів: короля Яна Собеського, маршала Юзефа Понятовського, Отільди Грохольської з роду Понятовських та інших. Експозицію доповнюють ксерографії портретів знаних польських родин – Чарторийських, Потоцьких, Грохольських, Сангушків, імена яких так чи інакше пов’язані з основною тематикою виставки.

Концептуальне доповнення декоративних бронзових предметів з фондів музею – герм, свічників, барельєфів та інше – створюють особливий колорит, наближений до палацових еталонів XVIII століття.

Історична та художня література, представлена в експозиції виставки, висвітлює історичну значимість польської культури на Поділлі, зміцнюючи тісну співдружність з Україною.

Організатори сподіваються, що даний проект, представлений Генеральним Консульством Республіки Польща у Вінниці та Вінницьким обласним художнім музеєм, стане черговим кроком на шляху зміцнення дружніх відносин наших держав, збагачуючим фактором взаємопроникнення культур польського і українського народів.

[flgallery id=38 /]