Сорока Микола & Химерні Екзоти

12 квітня о 14:00 у Вінницькому обласному художньому музеї відбудеться презентація виставки «Сорока Микола & Химерні Екзоти» / Сорока Микола. Живопис. , м. Вінниця/.
Виставкову експозицію складуть близько 30 творів живопису та інсталяції.
Живописна проекцiя умонастроїв та спостережень митця, що розглядаються в екзотичних формах та структурах, пов’язана з старовинною метафiзичною традицiєю перевтiлення знань у вiзуальну символiчну мову.
Концепцiя творiв художника забарвлена “поетикою невидимого” і естетичною оцінкою чудернацького та химерного символiзму.
Частоти римованих плям поєднуються з фігуральним рухом площин, i в деяких намальованих на полотні тлумаченнях наче починається гротескний дiалог невiдомих частинок всесвiту.
Мелодiї просторових меж доповнюються абстрактним настроєм образності на гранi асоцiaтивного абсурду у примарi iншого вимiру.
Образно-парадоксальне сприйняття художника в авторських iнтерпретацiях породжує живописнi притчi. Це мiфологiя, яка нiчого не пояснює, але звертає увагу на самодостатнiсть творчих пошукiв автора.
Він отримав професійну освіту передусім у Вінницькій дитячій художній школі, згодом навчавсь у Дніпропетровському художньому училищі, пізніше – у Львівській академії мистецтв. Ще під час навчання вів активну виставкову діяльність. Його персональні виставки проходили у Кракові (Польща), Карміелі (Ізраїль), Клівленді (США) та, звичайно ж, в Україні, усього їх – 17.
Нині картини вінницького живописця знаходяться в галереях та приватних колекціях України, Австралії, США, Німеччини, Польщі, Чехії, Ізраїлю, Португалії.
Виставка «Химерні екзоти» викличе інтерес передусім своїми «химерами», стане предметом дискусій, буде поживою для власних роздумів та трактувань «екзотів», витворених розкутою уявою Миколи Сороки.soroka2

soroka3

soroka4