«Святе та вічне Ніни Дещенко»

30 квітня о 15:00 у музеї гончарного мистецтва імені Олексія Григоровича Луцишина – науково-дослідному відділі Вінницького обласного художнього музею – було відкрито персональну виставку живопису «Святе та вічне Ніни Дещенко».

Ніна Михайлівна народилась у м. Прилуки на Чернігівщині 14 березня 1946 року. З дитинства захоплювалася вічною красою природи рідного краю, завжди намагаючись передати свої почуття в малюнках. Батько художниці певний час процював лісником у селі Рихли на Чернігівщині, що значно вплинуло на розвиток художньої уяви та творчих здібностей доньки.

Дівчинка малювала навколишній світ – таємничий ліс, столітні дуби та ялинки, білочок і птахів. Але дитячій мрії про майбутнє художниці на той час не судилося статися: Ніна Михайлівна пройшла нелегкий шлях дружини військового, що постійно супроводжувався зміною місця роботи та проживання. Вона на довгий час замінила покликання до малювання буденними справами, шиттям та в’язанням. Саме шиття на довго стало втілення творчих задумів художниці, в ньому реалізувалась поки що не здійснена мрія малювати. Та з роками зір погіршився і шити стало важко, а душа прогнула творчості. Так в помешканні з’явилися пензлі, фарби і полотно. Разом з онучкою Мілою, яка навчається у Віннцькій дитячі школі мистецтв, на 63-му році життя Ніна Михайлівна почала натхненно відтворювати на полотні свої творчі задуми.

Працюючи з великим захопленням і ентузіазмом, Ніна Михайлівна забуває про стан свого здоров’я, кожну роботу виконує з великою любов’ю, вкладаючи в неї всю душу, намагаючись поділитися своїми почуттями з оточуючими.

За останні два з половиною роки Дещенко Н.М., не маючи спеціальної художньої освіти, написала майже 100 робіт, серед яких власні творчі роботи, а також копії творві видатних художників ХІХ століття: Шишкіна, Левітана, Айвазовського, Полєнова.

На виставці представлено близько 30 робіт, створених у 2009-2012 роках, серед них пейзажі, натюрморти, портрети.

Картини Ніни Михайлівни випромінюють теплоту, радість, надихають на творчість, викликають приємні почутття і позитивні емоції.

На сьогоднішній день Ніна Михайлівна не уявляє свого життя без образотворчого мистецтва, має великі плани на майбутнє. Художниця сподівається, що любов і тепло, які вона вкладає у кожний свій твір, допоможуть всім, хто ознайомиться із її творчістю, відчути себе щасливими.