«Рушникова дорога Донбасу»

28 січня 2016 року о 15:00 у Вінницькому обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки «Рушникова дорога Донбасу», яка поруч з основною ідеєю – інтеграція через мистецтво – висвітлює цілісність України як єдиної унітарної держави.

Проведення виставки, ініційованої дирекцією Вінницького обласного художнього музею та управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації, є черговим кроком взаємодії культур регіонів України як засобу взаємопізнавання та єднання українського народу, його спільного просування на шляху становлення в суспільстві демократичних цінностей.

Експозицію складають 74 рушники, що репрезентують мистецтво народної вишивки Донеччини, у тому числі «гарячих точок» на карті проведення антитерористичної операції – Авдіївки, Волновахи, Слов’янська та інших.

Стилістка представлених творів різноманітна та багатогранна, відображає традиційні українські мотиви і символи. Центром експозиції є рушник із відомими рядками Т.Г. Шевченка «Думи мої…» – копія виробу, виготовленого у свій час Лесею Українкою в дарунок видатному поету. Зараз цей історичний екземпляр знаходиться у фондах музею Т.Г. Шевченка в м. Києві. Автор твору, що представлений на виставці, Лариса Азимова, художниця бездоганного смаку і професійної майстерності, закінчила роботу над рушником перед початком окупації Слов’янська.

Привертає увагу рушник пам’яті Олекси Тихого, який демонструвався в США, де позитивний відгук про роботу було надруковано в одній з американських газет.

Особливий сегмент виставки складають колективна робота 24-х вишивальниць об’єднання «Натхнення», а також майже семиметровий «Рушник єднання», створений представницями 16-ти територіальних громад Слов’янського району, які на сьогодні є унікальними зразками мистецтва Донеччини.

Колекція, представлена на виставці, різноманітна за датами створення – від сучасних до виконаних у 60-ті роки ХХ ст. – техніками, символами і колористичними рішеннями, поєднує базові українські національні характеристики: тяжіння до народних традицій, які, удосконалюючись і видозмінюючись, створюють могутню естетичну і смислову єдність. Доповнена раритетними творами XVIII ст. з фондів Вінницького обласного художнього музею – іконою «Спас Нерукотворний», яскравого прикладу українського бароко, виконаної в техніці чеканка та живопис на дереві з використанням срібла, позолоти, лиття, та Євангеліє в металевому окладі з художньою чеканкою – виставка безумовно стане одним з ключових явищ в сучасній культурі України. Наявність в контексті експозиції колекції дерев’яних скульптур з фондів музею надає виставці додаткових смислових акцентів. Черговим місцем її експонування стане Національний музей літератури України /м. Київ/.

Заслуговує на повагу позиція управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації, діяльність якого направлена на укріплення культурних зв’язків, підтвердження єдності українського культурного простору.

Результатом цього творчого контенту стане підписання договору про співпрацю, який буде запорукою  міцних творчих стосунків регіонів, побудови фундаменту впровадження базових європейських цінностей.