«Писанки українського Поділля»

У «Музеї гончарного мистецтва імені О.Г. Луцишина» відбулась презентація виставки  «Писанки українського Поділля», яка ознаменує відкриття ХІ  щорічного Великоднього фестивалю «Українська писанка» − 2015.

Метою фестивалю є збереження споконвічних українських традицій. Він несе в собі ідею популяризації українського народного мистецтва − писанкарства, збереження та відтворення  обрядів і звичаїв святкування Великодніх свят.

Виставка презентує роботи відомих на Поділлі майстринь. Традиційну подільську писанку представила член Національної  спілки народних майстрів України Оксана Верхова-Єднак та її учні.

Член НСМНМУ Марина Верхова-Юрченко ознайомила відвідувачів з регіональними особливостями писанкових символів Вінниччини. Катериниа Білокурська вперше експонувала свої роботи у нашому музеї. Великодні композиції презентували викладачі  дитячої школи мистецтв м. Вінниці. Зокрема, сучасне бачення цього прадавнього українського мистецтва відображають роботи Світлани Луценко, виконані в техніці «кракле».

Окрему частину виставкової експозиції складають мальованки Олександра і Тетяни Станчуляків, що прикрашають писанкові дерева. За їхньою допомогою автори спробували реалізувати нову форму подання експозиційного матеріалу.

Метою учасників виставки стало прагнення показати красу та розмаїття подільської писанки виконаної як у традиційних, так і в сучасних техніках, розкрити зміст  давніх символів. Завдяки їм писанка наповнена філософським і сакральним змістом.

На виставці відбувся майстер-клас з писанкарства, який провели відомі на Вінниччині писанкарки  Раїса Іваненко та Катерина Білокурська.

У рамках фестивалю відбудуться виставки народного мистецтва, мистецькі програми, теоретичні заняття та практикуми з розпису писанок, тематичні лекції, творчі зустрічі з народними майстрами.

           

 Адреса музею: м. Вінниця, вул. Кожедуба, 11 /Старе місто/  тел. 68-82-74

pys0

pys2

pys4

pys3

pys5