Запрошуємо на відкриття міжнародного мистецького проєкту «Аркан»

9 грудня 2020 року  о 12:00 у Вінницькому обласному художньому музеї відбудеться відкриття міжнародного мистецького проєкту «Аркан».

В експозиції презентовано 20 живописних творів  Марʼяна Луніва.

Живописець, графік, дизайнер Марʼян Лунів народився на Прикарпатті, закінчив художньо-графічний факультет Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Живопис художника представлений  на численних персональних та групових виставках в Україні та за кордоном. Марʼян Лунів – координатор з комунікацій Програми імені Фулбрайта в Україні, автор, співавтор та активний учасник соціально-значимих мистецьких проєктів в нашій країні, Європі, США. Роботи митця зберігаються  в галереях та приватних збірках України,  Японії, Канади, США, Бельгії,  Греції, Швейцарії.

Серія «Аркан» починалась з однойменного диптиха 2014 року. За словами автора, «Аркан» «залишився на червоному, та розійшовся на декілька різних полотен. Появились портрети – цілі й фрагментарні, дуже конкретні та узагальнені. Фігури, що нагадують перше полотно, постали двохметрової висоти. Одні розвернуті спиною, інші – обличчям до нас, максимально залучаючи глядача у те магічне коло, яким і є «Аркан»… З часом розширилось його смислове наповнення, що вийшло за межі танцю-ініціації молодих воїнів. Це також роздуми про збереження єдності й взаємопідтримку, про відповідальність за себе й за тих, хто поряд. Це історія про взаємоповагу та взаємодовіру, які актуальні не тільки в міжособистісних стосунках, а й на рівні громад, націй та держав».