Виставка народної ікони з колекції Володимира Козюка

У Вінницькому обласному художньому музеї відкрилась виставка «Подільська народна ікона» з приватної колекції народного художника України, колекціонера, голови ГО «Кращий художник/The best artist» Володимира Козюка.
Ікона – символ віри, нагадування про євангельські події, заохочення до молитви, атрибут при здійсненні богослужінь, епізод з історії християнства й чудовий твір мистецтва з гармонійним поєднанням кольорів, пишнотою рослинних орнаментів, вишуканим ладом площин і ліній. Духовний і мистецький елементи поєднуються в іконі нероздільно. В українській іконі втілена душа народу, його віра, ідеали, любов до рідної землі, надія на Божу ласку.
Представлені у виставковій експозиції сакральні твори впродовж багатьох років були святинями та оберегами для окремих родин і місцевих громад. Сюжетне коло подільського іконопису включає зображення Христа та Богородиці, подій з їхнього земного життя, а також визначений пантеон найбільш шанованих святих: Миколая, Варвари, Катерини, Івана Воїна та ін.